Home And Wood

Blog

Dziś stawiamy na blat - przegląd blatów kuchennych

dzis srawimy na blat.jpg

Oto jestem! Nadrabiam zaległości w pisaniu - dziś postanowiłam się pochylić nad tematem wyboru blatu kuchennego. Post dedykuję szczególnie osobom, które planują remont kuchni i stoją w tej chwili w sklepie budowlano-dekoracyjnym przed wzornikami jak przed ścianą płaczu :)

Świadomie wybrałam 4 rodzaje blatów, co nie oznacza, że mamy tak bardzo okrojony wybór. To moja subiektywna lista - sama nie jestem zwolenniczką stosowania laminatów - więc ten rodzaj blatu pominę.

 

Oto moje TOP 4:

1. Blat z kompozytu - powstają z wodorotlenku glinu (pozyskuje się go ze zmielonej skały), spoiwa i żywicy akrylowej oraz pigmentów. Pewnie sobie myślicie: „co mnie to… obchodzi?” Taka mieszanka daje nam trwałość i wytrzymałość na uszkodzenia mechaniczne.

kompozyty .jpg

PLUSIKI:

  • Żywica sprawia, że takie blaty są znacznie lżejsze od kamienia, nietoksyczne, termoplastyczne, odporne na promienie UV, wilgoć, termoplastyczne. W związku z tym możemy uzyskać dowolną formę, zaś na łączeniach nie widać spoin. 

MINUSIKI:

  • Blaty z kompozytów nie są odporne na temperaturę powyżej 180-190°C. Gorący garnek postawiony na blacie może spowodować jego wybrzuszenia lub pęknięcia. Przy płytach gazowych i elektrycznych blat musi być podklejony taśmą termoizolacyjną, niezabezpieczony w ten sposób może pod wpływem wysokiej temperatury (około 200°C) pękać.

  • Po 15 latach powierzchnie blatów z kompozytu często wymagają ponownego szlifowania i polerowania- czyt. rąk specjalisty :)

Trudniej zarysować blat z kompozytu niż blat z marmur, blat drewniany czy laminat, jednak nie należy bezpośrednio na nich kroić czy też przesuwać po nich naczyń. Rysy są bardziej widoczne na powierzchniach ciemnych i błyszczących. Rysy można spolerować samodzielnie papierem ściernym, ubytki uzupełnić wklejając identyczny materiał.

CENA: od 700 - m2 (w zależności od koloru, grubości).

corian .jpg
01.jpg
 

2. Blat z kamienia naturalnego - zdecydowanie ponadczasowe i najbardziej efektowne. Blaty kamienne wykonuję się pod konkretne zamówienie. Zazwyczaj wybiera się granit, marmur trawertyn.   Każdy rodzaj kamienia charakteryzuje się różnymi właściwościami, dlatego omówię je osobno:

Granit: wysoka twardość, odporność na zarysowania oraz wysoką temperaturę. Jest niewrażliwy na działanie kwasów (sok z cytryny, ocet, ogórek kiszony:) Występuje w szerokiej gamie kolorystycznej, wersja mat i poler.

granity.jpg

Marmur: jest mniej odporny na zadrapania niż granit, łatwiej wchłania tłuszcze, jest też bardziej higroskopijny, czyli podatny na zaplamienia (wymaga zaimpregnowania na etapie produkcji), a jego powierzchnia jest wrażliwsze na działanie kwasów. Do czyszczenia powierzchni marmurowych używa się specjalnych preparatów.Pomimo swej kruchości pięknie się starzeje. Do marmurów najwyższej klasy zalicza się onyks. Wykańczany jest podobnie jak marmur, choć nie jest tak twardy. Należy do bardzo luksusowych wykończeń.

marmury.jpg

Trawertyn: podobnie jak inne kamienie naturalne zanim zostanie wykorzystany jako blat kuchenny poddany zostaje dokładnej obróbce. Przez swoją fakturę i występujące w niej pory, trawertyn jest kruchy i mało wytrzymały. Jego powierzchnia nie jest odporna na zarysowania czy uszkodzenia. Jest materiałem bardzo chłonnym, przez co jest podatny na działanie związków chemicznych, tworzenie się plam, zabrudzeń i przebarwień. Można z tym walczyć przy pomocy żywicowania bądź szpachlowania, które chronić mają przed osadzeniem się nieczystości.

trawertyn.jpg

PLUSIKI:

  • są bardzo wytrzymałe, trwałe i ognioodporne - można na nich stawiać gorące naczynia.

  • Drobne rysy na powierzchni kamienia można usunąć poprzez polerowanie.

  • są monadczasowe

MINUSIKI:

  • marmur jest więc podatny na zaplamienia i odbarwienia, dlatego należy go zaimpregnować.

  • są bardzo ciężkie (wymagają odpowiedniego wzmocnienia szafek kuchennych) i zimne w dotyku

CENA: Blaty 2 cm grubości - granity - od 700 zł m2, marmury od 500 zł m2

est-living-interiors-Decus-Interiors-Tamarama-House-10.jpg
marmury inspiracje.jpg
Macedon-Ranges-home-Adam-Kane-Architects-est-living-01.jpg
 

3. Blaty drewniane: wykonuje się najczęściej z drewna drzew liściastych. Aby blat był odporny na zarysowania i uderzenia, powinien powstać z twardego gatunku drewna. Ważne jest też, by drewno miało możliwie niewielki skurcz, czyli w niewielkim stopniu rozszerzało się i kurczyło pod wpływem zmian temperatury i wilgotności. Takie właściwości mają na przykład buk, dąb czy jesion, teak, merbau, mahoń, ipe, iroko. Zdecydowanie lepiej sprawdzi się drewno klejone, które nie rozsycha się, nie pęka i nie paczy tak, jak drewno lite

drewniane.jpg

PLUSIKI:

  • łatwo je dociąć na wymiar i wykonać otwory niezbędne do montażu sprzętów do zabudowy - płyty kuchennej czy osprzętu elektrycznego.

  • są przyjemnie i ciepłe w dotyku.

  •  można je odnawiać przez oszlifowanie papierem ściernym

MINUSIKI:

  • wymagają regularnej konserwacji .

  • pod blatem konieczne są bariery dyfuzyjne.

  • są mało odporne na wysoką temperaturę, a gorące naczynia mogą pozostawiać nich ślady.

  • drewno lite może się paczyć pod wpływem wilgoci.

CENA: od 100 - 500 zł za m2

07_Wash-Day-DPS-bright-1145x763.jpg
inspiracje drewno.jpg
 

4. Blaty betonowe: powstają z mieszanki betonu, piasku, żwiru i wody. Mieszankę można dodatkowo wzbogacić pigmentami kruszywa marmurowego lub piasku kwarcowego.

betony.jpg

PLUSIKI:

  • bardzo wysokaodporność na zarysowania i uszkodzenia fizyczne

  • niska nasiąkliwość i higroskopijność

  • blaty nie odbarwiają się i nie tracą koloru

  • brak szczelin  w strukturze blatu zapobiega gromadzeniu się resztek jedzenia

MINUSIKI:

  • ciężar blatu wymusza specjalną, wzmocnioną konstrukcję szafek

  • słaba odporność na działanie kwasów

  • wymaga utrzymywania w ciągłej czystości

CENA: od 1000 zł za m2

ladbroke.jpg
beton inspiracjejpg